Krpljanje

krpljanjeKako zgleda zimsko nebo nad neskončnimi in nedotaknjenimi zasnežžnimi področji?

 

Krpljanje je postal izredno popularen način gibanja v zasneženi pokrajini. S pomočjo krpelj boste tudi v celem snegu ostali na površini, kar vam omogoča odkrivanje še neodkritih kotičkov zasnežene pokrajine.

 

Z razvojem krpljev v zadnjih desetletjih je krpljanje pridobilo mnoge privržžence po svetu, v zadnjih letih pa osvaja tudi Slovence. Poglavitne prednosti krpljanja so hitra osvojitev potrebnih znanj, nezahtevnost, majhna možžnost pošškodbe in relativno nizki strošški ter odlična funkcionalnost.

 

krpljanjeKrpljanje je zelo podobno hoji ali teku, kjer lahko uživate v čudovito lepem, zasanjanem, tihem zimskem dnevu. V tem športu lahko vsakdo doživi nekaj lepega, majhen otrok ali odrasel človek. Najbolj važno pa je, da se krpljar giblje zunaj, v naravi in v tem starodavnem športu uživa.

 

Vse kar potrebujete za ta enkraten šport je par krpelj in sneg in počutili se boste, kot da plavate čez najgloblje oblake snega.

Krplje so pripomoček za lažžje napredovanje po snegu. Ob precej večji površšini od našših podplatov, se težža uporabnika porazporedi po celotni površšini krpljev, kar preprečuje globje udiranje v sneg. Tako je napredovanje po snegu precej lažžje in energetsko varčnejše, k temu pa pripomorejo šše funkcionalne vezi.

 

krpljanjeKrplje naj bi uporabljali žže pred 4000 do 6000 leti, najverjetneje v Aziji, bolj dodelane so uporabljala prvotna ljudstva severne Amerike, na osnovi katerih pa so kasneje lovci oz. »trapperji« izdelali svoje žže precej domiššljene krplje. Tradicionalne krplje so bile sestavljene iz lesenega okvirja in trakov iz kožž.

 

 

 

 

 
 •  

  Na približno 100ha urejenih smučiščih za začetnike, rekreativce, vrhunske smučarje in tekmovalce se nahaja 11 vlečnic, 2 štiri sedežnici in več deset kilometrov urejenih prog za smučarje tekače.
 •  

  Rogla je nadvse primerna tudi za gorsko kolesarjenje. Razvejane in urejene poti čez drn in strn nudijo gorskim kolesarjem izjemne užitke.

   

 •  

  Celotna planota Rogla je izjemno primerna za pohodništvo. Skozi gozdove, preko jas in travnikov se lahko odpravite po eni izmed mnogih označenih planinskih poti.

   

Apartma na Rogli "Svizec"

 

Kontakt

Andrej Kovač s.p.
Orešje 22
SI-2250 Ptuj
02-748-18-20
041-672-211
kovacandrej.ml@gmail.com

S5 Box