Pohodniške poti

Pohodniška pot PP1; Hotel Planja - Razgledni stolp

Hotel Planja - Razgledni stolp - Hotel Planja, (2 km, 30 min hoje)

Razgledni stolpOd hotela nas vodi pot proti vzhodu mimo športnega igrišča. Z blagim vzponom pridemo kmalu v senco smrekovega gozda in do 30 m visokega razglednega stolpa. Z njega se odpira veličastni razgled na bližnje in daljne gore: Julijske Alpe, Triglav, Visoke in Nizke Ture, Svinjska Planina, Golica, Kobansko, Boč, Donačka gora, Konjiška gora, Paški Kozjak, Mozirske planine. Vzhodno od stolpa se razprostira gozdni rezervat Rogla, kjer bomo poleg smreke in jerebike spoznali še redko vrsto bora - CEMPRIN (Pinus cembra lat.), ki je doma v centralnih Alpah. Pot lahko nadaljujemo po pohodniški poti 2 proti Pesku ali pa se vrnemo v hotel Planja.

 

Pohodniška pot PP2 (planinska pot št. 793); Hotel Planja – Pesek

Hotel Planja - Rogla (Razgledni stolp) - Pesek (Planinski dom) - Mašinžaga - Komisija - Ostruščica - Hotel Planja (6 km, 1,5 ure hoje)

Pesek (planinski dom)Od hotela zavijemo proti vzhodu po pohodniški poti 1 do razglednega stolpa. Za stolpom zavijemo levo proti severu, kjer se pot spušča skozi gozd. Po 15 minutah pridemo do Peska (planinski dom, 1387 m). Od Peska nadaljujemo proti zahodu po cesti za Lovrenc na Pohorju. Po 700 m zavijemo s ceste, prečkamo potok Radolnjo pri Mašinžagi in se po kolovozu vzpnemo po gozdnem pobočju do sedla Komisija (šotno barje). Ponovno zavijemo levo proti jugu in pot nas pripelje na travnat vrh Ostruščica (1498 m, šotno barje). Od tu preko planj še 15 m do hotela.

 

Pohodniška pot PP3 (planinska pot št. 792); Hotel Planja – Lovrenška jezera

Hotel Planja - Ostruščica - Lovrenška jezera - Jezerce - Pesek - Hotel Planja (18 km, 4,5 ure hoje)

Lovrenška jezeraOd hotela gremo proti severu preko travnatih planj do Ostruščice (1498 m). Pohorske planje so nastale pred stoletji, ko so pastirji na položnih slemenih izkrčili gozdove in jih spremenili v pašnike. Z Ostruščice nadaljujemo preko sedla Komisija (šotno barje) do Mulejevega vrha, kjer se prične gozdni rezervat. Pot nas vodi izmenoma preko travnikov in gozdov do Lovrenških jezer, ki predstavljajo obsežno šotno barje z 19 jezeri in so edinstven naravni fenomen. Od Lovrenških jezer nadaljujemo pot proti severu v smeri Lovrenca. S te poti zavijemo desno (markacije) in se spustimo do Jezerca, ki je naslednja naravna zanimivost na tej poti (močvirska vegetacija, čudovita okolica). Od tu nadaljujemo naprej po gozdni poti do križišca z glavno cesto (1,5 km), kjer zavijemo desno proti Pesku, od koder se po gozdni poti vzpnemo do hotela Planja.

 

 

Pohodniška pot PP4; Hotel Planja – Ribniška koča

Hotel Planja - Lovrenška jezera - Ribniško jezero - Ribniška koca - Hotel Planja (20 km, 7 ur hoje)

Črni vrhOd hotela Planja proti severu, enako kot pohodniška pot 3. Pri Komisiji je križišče s pohodniško potjo 2. Za Lovrenškimi jezeri zavijemo levo proti zahodu (odcep poti proti Lovrencu) preko travnatih planj mimo Črnih mlak (šotno barje) in po gozdni cesti do sedla Šiklarica (1298 m), od koder se vzpnemo na Jezerski vrh (1537 m). Tik pod vrhom je na desno odcep do Ribniškega jezera. Z Jezerskega vrha (spomenik NOB) je čudovit razgled. Od tu do Ribniške koče je še 15 min (hrana, pijaca, prenočišča). Pot lahko podaljšamo do Črnega vrha, ki je najvišji vrh Pohorja (v eno smer 2 km, 30 min hoje). Povratek do hotela po isti poti.

 

Pohodniška pot PP5; Hotel Planja – Črno jezero

Hotel Planja - Rogla - Pesek - Klopni vrh - Pragozd Šumik - Črno jezero - Trije žeblji - Zg. Brv - Pesek - Rogla - Hotel Planja (krožna pot, 32 km, 8 ur hoje)

Slapovi ŠumikOd Planje do Peska po pohodniški poti 2, kjer zavijemo desno na cesti do Zg. brvi, kjer zavijemo levo navzgor po markirani gozdni poti proti Klopnemu vrhu (1340 m) in pragozdu Šumiku. Pragozd je naravni bukovo-jelov gozd (19 ha) na najbolj strmem delu soteske Lobnice - slapova Veliki Šumik (24m) in Mali Šumik (10m). Iz pragozda se vračamo po isti poti do izhodišča, nato pa nadaljujemo po markirani poti do Črnega jezera in Osankarice (hrana, pijača, prenočišča). Z Osankarice nadaljujemo po gozdni poti do Treh žebljev (spomenik NOB), bojišča Pohorskega bataljona in Zg. Brvi, od tam pa po že opisani poti preko Peska in Rogle do Planje.

Črno jezero

 

Pohodniška pot PP6; Hotel Planja – Skomarje

Planja - Ovčarjev vrh - Skomarje - Planja  (krožna pot 14 km, 3,5 ure hoje)

Od hotela Planja proti zahodu do Kraguljišča, od tu po slemenu do Ovčarjevega vrha (1219 m) in po markirani poti do sv. Vida. Od tu po cesti navzgor na Skomarje. Rojstna vas ljudskega pesnika Jurija Vodovnika (spomenik v središču vasi, spominska plošča na cerkvi, "Skomarska hiša"). Iz Skomarja navzgor po kurirski poti do Planje.

 

 

Pohodniška pot PP7; Hotel Planja – Velika Mislinja

Hotel Planja - Kraguljišče - Velika Mislinja (Zg. Komisija) - Slap Lukovo - Ostruščica - Hotel Planja (krožna pot 8 km, 3 ure hoje)

Lukov slapOd hotela Planja gremo po cesti proti Zrečam. Ko pridemo do levega ostrega ovinka zavijemo desno v gozd in sledimo poti za Mislinjo oz. Lukov slap. Na Kraguljišču sledimo oznakam za slap Lukovo in zavijemo po poti desno navzdol. Nato prečkamo cesto in se po gozdni poti spuščamo navzdol do približno 1.000 m. n. v. Zopet pridemo na makadamsko cesto, kjer je sotočje dveh rek. Tu zavijemo po cesti, ki vodi navkreber. Pridemo do zapuščene vasi Zg. Komisija oz. velika Mislinja, kjer so v preteklosti domovali pastirji, drvarji in gozdarji. Namesto po cesti proti Rogli zavijemo desno skozi vas. Od tod je 10 min. do slapa Lukovo. Od slapa se vrnemo do prvega križišča, kjer je oznaka za Roglo (na kamnu) in pot nadaljujemo po gozdni poti (hotel Planja - Lovrenška jezera) do hotela Planja.

 

 

Pohodniška pot PP8; Hotel Planja – Škratova pot

Škratova pot (krožna pot 5 km, 50 min hoje)

Od hotela Planja se spustimo do športne dvorane, kjer zavijemo v gozd in po gozdni poti nadaljujemo do manjšega lesenega stolpa, kjer se pot začne rahlo vzpenjati. Po poti nas spremljajo oznake Pohorskega škrata in poučne table. Pridemo do jase, kjer zavijemo desno proti Koči na Jurgovem. Po makadamski cesti ali po smučišču se vračamo do hotela navzgor. Ko pridemo do vrha povezovalne vlečnice, zavijemo desno v gozd in že zagledamo razgledni stolp. Nato se po poti skozi gozd vračamo do hotela Planja.

 
 •  

  Na približno 100ha urejenih smučiščih za začetnike, rekreativce, vrhunske smučarje in tekmovalce se nahaja 11 vlečnic, 2 štiri sedežnici in več deset kilometrov urejenih prog za smučarje tekače.
 •  

  Rogla je nadvse primerna tudi za gorsko kolesarjenje. Razvejane in urejene poti čez drn in strn nudijo gorskim kolesarjem izjemne užitke.

   

 •  

  Celotna planota Rogla je izjemno primerna za pohodništvo. Skozi gozdove, preko jas in travnikov se lahko odpravite po eni izmed mnogih označenih planinskih poti.

   

Apartma na Rogli "Svizec"

 

Kontakt

Andrej Kovač s.p.
Orešje 22
SI-2250 Ptuj
02-748-18-20
041-672-211
kovacandrej.ml@gmail.com

S5 Box